Encautom's Spot On

"Luva"

synt./born 22.6.2010

narttu/female

kasvattaja/breeder: Melina Forssell

omistaja/owner: Hanni Poijärvi

C.I.B.
FI MVA/FI CH, EE MVA/EE CH, LV MVA/LV CH,
EE JMVA/EE JCH, LT JMVA/LT JCH

Luonnetesti +83

*steriloitu*


silmät/eyes: (08/2017&08/2020) terveet/healthy, (01/2015) Distichiasis: lievä

DNA-testi prcdPRA: terve/ clear

polvet/knees: (01/2012&03/2014) 0/0

kyynärät/elbows: (01/2012) 0/0

lonkat/hips: (01/2012) A/A

selkä/spine: (02/2017) terve/normal, VA0, SP0, LTV0

sydän/heart: (01/2012 & 03/2014 & 08/2017)) ok

korkeus/height: 28,5 cm

paino/weight: 5,7 kg

hampaat/teeth: leikkaava purenta/scissor bite, puuttuu/missing P1 ylhäältä oik/up right, M3 alhaalta oik/down right, 2 x P2 alhaalta/down

pentueet/litters: A-pentue, B-pentue ja E-pentue

Luva KoiraNetissä

Luva on ensimmäinen podengoni, ja se kotiutui Melina Forsselilta Pornaisista luokseni elokuussa 2010. Asuin tuolloin Tervolassa, eli Luva tottui heti pennusta lähtien melkoisen kylmään säähän. Liekö sen ansiota, että nykyäänkään Luva ei omasta mielestään takkia kaipaa vaikka mittari näyttäisi -20⁰C. ;)

Luva on osoittanut rodunvalintani menneen täysin nappiin, se on juuri sellainen kuin halusin ja odotinkin, ehkä vieläkin mahtavampi. Luvan erityispiirteisiin kuuluu tottelevaisuus, joka podengoilla ei ole ehkä ihan tyypillisin ominaisuus. Luva mm. keskeyttää juoksemisen kiellosta, vaikka olisi lähtenyt hajun/eläimen perään. Metsästysviettiä ei silti puutu; pari rastastakin on sen huomannut (tai sitten ei, kuolema tuli niin äkkiä..). Maastojuoksuissa ollaan käyty kokeilemassa muutamia kertoja. Ensimmäisellä kerralla jännitti kyllä hirveästi, miten Luva juokseeko, vai juokseeko ollenkaan kun päässä on vielä vasta samalla viikolla hankittu kuonokoppa eikä muutenkaan viehettä oltu kokeiltu. Yllätyksekseni Luva juoksi vieheen perässä loppuun asti. Kesällä 2013 kävimme useammissakin kisoissa, joista ensimmäisestä tuli 2. sijoitus ja ensimmäinen maastoserti. Luvalla kävi kuitenkin kuten joillain podengoilla tuppaa käymään, eli mielenkiinto elottoman vieheen perässä alkoi hiipua. Rataharjoituksissa vietti kuitenkin riittää, liekö maastossa jo lähtökohtana vieheen kiinni saaminen Luvan mielessä epätoivoinen. :D

Luvalla on aivan mahtavan rakastettava luonne, kaikki siihen tutustuneet eivät ole voineet olla ihastumatta siihen. Sanalla sanoen Luva on ILOINEN, aina. :) Lisäksi Luva on erittäin älykäs, ja podengoksi harvinaisen miellyttämisenhaluinen.

Luvan ainoa "huono puoli" on se että sen sisaruksista yksi sairastui pentuaikana Legg-Perthesiin (artikkeli Kennelliiton sivuilla). Legg-Perthes on perinnöllinen, mutta sen periytyvyydestä ei ole vielä mitään tietoa. Hannes Lohen tutkimusryhmä tutkii koirien geenejä ja perinnöllisiä sairauksia, ja sitä kautta onkin tulevaisuuden mahdollisuus josko joskus saataisiin podengojen Legg-Perthesin periytyvyys selvitettyä ja sitä kautta jalostusvalintoja helpotettua. Lisää Hannes Lohen tutkimuksesta infoa: http://www.koirangeenit.fi/. Luva on jo luovuttanut verinäytteen tätä tutkimusta varten, kuin myös muut podengoni. Legg-Perthesin periytyvyydestä ei ole tietoa, jonka vuoksi on mahdotonta tietää etukäteen periyttääkö myös Luva sitä. Mutta koska Luva on kaikilta muilta osin todella hyvä paketti, tahdoin Luvaa jalostukseen käyttää. Yksikään Luvan yhteensä 7:stä pennusta ei sairastunut legg-perthesiin.


Luva kävi luonnetestissä 7.6.2014

Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu -1 haluton
Taistelutahto -2 riittämätön
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukaisualtis
Pisteet +83

Tuomarit: Marco Vuorisalo ja Heli Herranen

Isä ja tytär, Tarmo & Luva